Exposició permanent


Sala A. Indumentària i joieria

Espai on s’ofereix una completa mostra de roba datada entre el segle XVIII i el segle XX, la major part de confecció casolana. També podem veure diferents models de joieria, amb especial atenció a les emprendades o conjunt de joies pectorals femenines, fetes de plata i coral les més antigues, o bé, totes d’or.

Cova des vi

Probablement és un dels elements més interessants que conformen l’estructura de Can Ros i un bon exemple d’adaptació de la construcció al terreny. Antigament es feia servir de celler i avui s’hi exposa tot allò necessari per a l’obtenció del vi. Hi destaquem el fonyador, el premsó per premsar el raïm i el cubell on es deixava fermentar el líquid resultant.

Cuina

És una de les parts més antigues de la casa. Consta de dues zones, la llar de dins amb els fornells per cuinar i el cossi per rentar la roba i, la llar de fora, amb el forn de pa i la taula que s’utilitzava el dia de les matances.

 

Sala del trull

Aquesta sala va ser reconstruïda per tal d’il·lustrar el procés d’elaboració de l’oli, recuperant peces d’un antic trull de Sant Miquel de Balansat. L’elaboració de l’oli preveu tres fases principals: la roturació o la trituració de les olives amb la mota i el rotló de pedra, el premsat amb la gran jàssena de fusta, i la decantació, dins dos recipients comunicats, la fona i l’infern, que estan baix la jàssena.

Sala D. Casa de dormir

És l’estança més petita de la casa i mostra una escenificació de la casa de dormir, amb un llit amb capçal policromat i un cobrellit de figuetes, confeccionat amb petits retalls de teles; una caixa per guardar la roba i un safer per rentar-se.

Porxet

Mostra d’objectes fets amb fang. Són peces funcionals i senzilles per cobrir les necessitats domèstiques, especialmente per preparar i contenir aliments i líquids.